Internetjog-szakértői továbbképzést indít a Páneurópa Jogász Unió (PJU) és a Debreceni Egyetem ATC Vezetőképző Intézete március 9-től a fővárosban – közölték a PJU és az oktatási intézmény pénteki közös sajtótájékoztatóján Budapesten.
Mayer Erika, a PJU elnöke elmondta: a tudomásuk szerint Európában is egyedülálló kezdeményezés célja az, hogy a jogászoknak átfogó képet nyújtson az internetet érintő jogi kérdésekről, szabályozásokról. Hozzátette: reményeik szerint a képzés során – a résztvevő gyakorló jogászok segítségével – tisztán körvonalazódnak majd a törvényi szabályozást igénylő kérdések, problémák is.
A tanfolyamon a résztvevők először az internet technikai és informatikai sajátosságaival, a világháló jelenével és jövőjével, a használókkal szembeni elvárásokkal és hálózatbiztonsági kérdésekkel ismerkedhetnek meg. A jogi vonatkozású előadások olyan témákkal foglalkoznak, mint például az európai uniós szabályozás, a magyar szabályozási folyamatok és a világhálóval kapcsolatban felmerülő adatvédelmi, szerzői jogi, kereskedelmi és versenyjogi, valamint büntetőjogi kérdések. Megismerkedhetnek a domain nevek kapcsán jelentkező problémákkal, a szerzői jogi szabályozás koordinációját végző WIPO nemzetközi döntőbizottságának vitarendezési módszereivel, illetve a domain regisztrációs viták rendezésének magyarországi gyakorlatával.
Az előadásokat informatikai szakemberek és gyakorló jogászok – köztük a informatikai kormánybiztos hivatala, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület és a Fővárosi Bíróság munkatársai – tartják majd.
A március 9-én induló, oklevelet adó képzés harminc órás lesz. Tekintettel a túljelentkezésre, már tervezik a közvetkező – előreláthatólag szeptemberben induló és a mostaninál hosszabb – tanfolyamot is, de a végső cél egy kétéves posztgraduális képzés beindítása.
Újságírói kérdésre válaszolva Mayer Erika elmondta: a tanfolyamra többek között ügyvédi irodák, államigazgatási és önkormányzati szervek és a média munkatársai jelentkeztek. Megjegyezte: a képzést elsősorban jogászok részére szervezik, de a tanfolyamra jelentkezett néhány más végzettségű is. Hozzátette: szívesen szerveznének nem kifejezetten jogászoknak szóló oktatást is a jövőben, ha más internetes szakterületek képviselői részéről is nagy lesz az érdeklődés.