Tavaly ősszel nagy felzúdulást keltett Gomez bíró ítélete, aki arra kötelezte a Yahoot, hogy francia előfizetőit zárja ki a náci emléktárgyak aukciós site-járól. Akkor ez lehetetlennek tűnt, most a technika fejlődése révén lehet, hogy vége az univerzális internetezésnek.

Amerikai jogászok tárgyalták hosszasan, valóban határok nélküli-e az internet, és mint ilyen az egyes államok törvényein fölül áll, vagy minden szörfölőnek saját hazája előírhatja, mint tehet és mit nem a világhálón. Akkor még képtelenségnek tűnt ez a lehetőség, de manapság, a “geolokációs” kulcsszószűrők fejlődésével ez nem kivitelezhetetlen. Ezek a szoftverek lehetetlenné teszik, hogy bizonyos helyeken bizonyos oldalakat le lehessen tölteni.

Hamarosan más országokból is csatlakoztak Gomez bíróhoz: a németek kötelezték az egyik ausztrál ISP-t, hogy blokkolja a német olvasók elől azokat az oldalakat, amelyeken uszító szövegek olvashatók, és hasonló törvényt fogadott el az olasz parlament is, miszerint nem publikálható az ország törvényeit sértő információ olasz nyelvű internetes oldalakon.

Úgy tűnik, a határok nélküli internetnek hamarosan befellegzik. Már az USA-ban is fontolgatják egy olyan törvény elfogadását, amely előírná, hogy az ISP-knek tekintettel kell lenniük az adott szövetségi állam vonatkozó törvényeire – írja a The New York Times.