Külön klubot hoztak létre azok a “szürke kalapos” hackelők, akik hobbiból, szabadidejükben a nagy IT-cégek site-jaira jutnak be, és a betörést először magának az áldozatnak jelentik.
A “fekete kalapos” rosszindulatú és a “fehér kalapos”, a cégek által bérelt hackelőktől eltérően ez a csoport sem kárt okozni nem akar, se nagy pénzt leakasztani hackelésével. Mint egyik prominens képviselőjük, egy 24 éves programozó az AFP riporterének elmondta, a betörést kizárólag hobbiból, az érdekesség kedvéért követik el. “Mint ahogy a sakk néhány embernek jó szórakozás, ugyanez a hackelés nekünk. Emellett sok programozással kapcsolatos hasznos információhoz is hozzájutunk, amit a későbbiekben hasznosítani lehet.”

Különösen azokat a site-okat kedvelik, amelyek jól ismertek, és azt állítják magukról, hogy betörésbiztosak. Ha sikerül a behatolás, először értesítik a céget a betörésről, majd a 10 000 tagot számláló site-jukon is közzéteszik az információt. Számos esetben a cégek nem akarnak tudomást venni a behatolásról, így többször visszatérnek és ellenőrzik, történt-e változás. Ha végképp nincs visszajelzés, elmesélik az on-line klubjukban, majd közzéteszik a Bugtraq-en. Napi 5-10 ilyen típusú jelentés lát napvilágot a SecurityFocus site-ján – írja a NandoTimes.