Az Európai Bizottság várhatóan egységes törvényben kívánja majd kezelni a szoftverek tulajdonjogával, szabadalmi és szerzői jogaival kapcsolatos kérdéseket, jelentette ki egy, a Bizottsághoz közel álló forrás. A konzultációs folyamat, melyet a szoftveripar és a nyílt forráskódú közösség részvételével tavaly októberben kezdődött, várhatóan még ebben a hónapban befejeződik.

Bár a végleges döntés még nem született meg, de várhatóan hamarosan megszületik a Bizottság ez irányú direktívája, tette hozzá a névtelen nyilatkozó. A direktíva alapja a European Patent Office (EPO) modell lesz, amely a nemzeti szabadalmak mellett az alapvető európai szabadalmi rendszerként funkcionál. A legnagyobb feladat a harmonizálás és a kodifikálás lesz, mivel ezt a törvényt az EU egész területén életbe kívánják léptetni. Az eddigi hírek szerint az EPO alapú törvény kisebb mértékű jogi védelmet nyújt majd, mint a jelenleg életben lévő brit és spanyol, ugyanakkor szigorúbb, mint a német. A Bizottságból kiszivárgott megjegyzés szerint nem kívánnak az “amerikai extrém” modellhez hasonlót alkalmazni. A törvényhozók szándékai szerint Európában csak az olyan szabadalmakat lehet majd bejegyeztetni, ahol a szoftver valódi fejlesztéshez kapcsolódik, vagy más eszközöket, például röntgengépeket vagy ATM-eket vezérel. Így például az Amazon.com által Amerikában levédett egy egérklikkeléses vásárlási szabvány Európában nem lenne bejegyeztethető.
Kiemelt szerepet kaptak az EPO véleményezésében a nyílt forráskódú szoftverek köré szerveződött közösségek és képviselőik is. Mint ahogy Richard Stallmann is figyelmeztette az EU képviselőit, a szigorú szoftverszabadalmak megfojthatják az innovációs folyamatokat. A szándékok szerint az általános szabadalmak húsz éves lejárati idejével szemben a szoftverek a fejlesztő(k) vagy tulajdonos(ok) halála után még hetvenöt évig élveznének védettséget.