A parlamenti általános vita előtt sem számíthat ellenzéki támogatásra a lex-Pokol utódaként megszületett fideszes javaslat. Az alkotmányügyi bizottság csak a kormányoldal támogatásával találta általános vitára alkalmasnak a Fidesz indítványát.

Az alkotmányügyi bizottság tegnapi ülésén a koalíciós képviselők támogatásával általános vitára alkalmasnak találta a Polgári törvénykönyv módosítására irányuló, a sajtóban lex Répássyként emlegetett, hat fideszes képviselő által benyújtott indítványt. Az MSZP és az SZDSZ azonban úgy véli, hogy a Fidesz valójában megismétli a lex-Pokolban megfogalmazottakat, amelyekkel egyébként a legnagyobb kormánypárt sem értett egyet. Az ellenzéki képviselők ezért furcsállják, hogy a Fidesz maga állt elő egy olyan tervezettel, amely csak minimálisan tér el Pokol Béla változatától: amíg a kisgazda politikus a társadalmilag hátrányosnak tekintett véleményt akarta törvényileg megtoroltatni, addig a Fidesz a személyiségi jogok védelmébe akarja csomagolni a sajtószabadság korlátozását.

A Fidesz javaslata szerint, ha egy sajtóorgánum személyiségi jogot sértő véleményt közöl, akkor azonos terjedelemben kell helyt adnia a sértett válaszának. A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Répássy Róbert azzal érvel, hogy a személyiségi jogok védelme mindenek előtt való. – Senkinek sem kell viszont a saját véleményét helyreigazítania – fogalmazott Répássy.

Hack Péter viszont úgy tartja, hogy a magyar jog elegendő lehetőséget ad a valóban megrágalmazottaknak. Az SZDSZ ügyvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a sajtó-helyreigazítás intézményét az Egyesült Államokban nem alkalmazzák, hazánkban viszont igen és még ezenkívül is három jogorvoslati lehetőség áll rendelkezésre. Hack aggályosnak tartja, hogy az indítvány úgy akarja korlátozni a médiumokat, mintha azok mindegyike közszolgálati lenne.