A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) meghallgatja a fekete angyalként elhíresült, emberöléssel gyanúsított ápolónő ügyvédjét, Szőgyényi Józsefet, hogy megállapítsa, történt-e ügyvédi titoksértés a részéről – tájékoztatta Horváth Jenő, a MÜK elnöke csütörtökön az MTI-t.
A MÜK elnöksége az ügyvédnek a fekete angyal ügyében a különböző sajtóorgánumokban tett nyilatkozatait észlelve döntött erről. Mint mondta: a meghallgatásra azért kerül sor, hogy kiderítsék, Szőgyényi József nyilatkozatai nem sértették-e meg esetleg az ügyvédi titoktartáshoz fűződő kötelességeket. Hozzátette: az elnökségnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy meghallgassa Szőgyényi Józsefet.
– Ha bebizonyosodik az ügyvédi titoksértés, akkor a MÜK elnöke fegyelmi eljárást indít az ügyvéd ellen – közölte Horváth Jenő.
Szőgyényi József védence legutóbbi rendőrségi kihallgatás után fontolóra vette, feladja F. Tímea védelmét, mivel úgy ítélte meg, hogy az ápolónő a védelmi koncepció ellenére cselekszik.
A fekete angyalként elhíresült 24 éves budapesti nővér saját bevallása szerint 30-40 idős, gyógyíthatatlan beteget segített halálba. A rendőrség több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja az ápolónőt, aki tettét azzal indokolta, hogy segíteni akart az idős és szenvedő embereken. A budapesti Nyírő Gyula Kórház nővérét az intézmény főigazgatója jelentette fel, miután az ápolónő éjszakai szolgálata alatt a szokásosnál több beteg halt meg. A rendőrség feltételezése szerint F. Tímea 2000 januárja óta követte el a bűncselekményeket, az utolsó haláleset ez év február 6-án történt.
Szőgyényi József az ápolónő vallomásának módosítását vagy annak visszavonását javasolta, mert számára világossá vált, hogy a gyanúsított a kezeléshez szükséges gyógyszereket fájdalomcsillapítási céllal adta be betegeinek, nem pedig emberölési szándékkal.