Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tegnapi ülésén támogatta a múlt év végén jóváhagyott mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztést. A kormány képviselője szerint a gyors változtatásra azért van szükség, hogy a külső üzletrész- tulajdonosok kifizetése kellőképpen biztonságos módon valósulhasson meg a központi költségvetésből.

A módosítás az elfogadott törvényhez képest úgy kívánja rendezni az üzletrész-kifizetések ügyét, hogy arra nem az ÁPV Rt. bevételeiből ad fedezetet a rászoruló szövetkezeteknek, hanem közvetlenül a központi költségvetésből. Kovács Gyula, a földművelésügyi tárca főosztályvezetője azt azonban nem tudta megmondani, mekkora összegre lesz szükség a külső üzletrész-tulajdonosok kártalanításához, s azt sem, hogy az ÁPV Rt. helyett melyik állami szervezet kap felhatalmazást a pénzügyminisztertől a finanszírozásra.

A mostani módosítás az állam magánügye – mondta Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. A szakember szerint a változtatások ellenére azoknak a szövetkezeteknek, amelyeknek lehetőségük van rá, április végéig mindenképpen ki kell fizetniük a külső üzletrészek névértékét. Az azonban többek szerint bizonytalan, hogy az állam a törvényben előírt határidőre, idén július elsejéig képes lesz-e kifizetni a szövetkezetek helyett a külsősöket. A törvénymódosításra ugyanis legkorábban május 10-én adhatja áldását az Országgyűlés, így alig két hónap marad a pénzek kifizetésére.