A térfigyelő rendszerekkel felszerelt helyeken a bűnözés átstrukturálódása és a közterületekről történő kiszorulása tapasztalható

  • állítja a főváros városrendészeti bizottságának elnöke. A kerületek egy része magánszolgáltatásokkal próbálja meg előteremteni a üzemeltetés költségeit.

Ahol megjelennek a térfigyelő kamerák, ott a bűnözők az épületek takarásába vagy a rendszer által nem ellenőrzött közterületekre szorulnak vissza

  • állítja Danielisz Béla, a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának elnöke. A kamerák által figyelt közterületeken ugrásszerűen megnőtt a tettenéréses elfogások, valamint a bűncselekmény-megszakítások száma. A térfigyelő rendszer hatása a VIII. kerületben a leginkább érzékelhető, ahol — Perlaki Attila kerületi rendőrkapitány szerint — a rendszer működésbe állításának köszönhető, hogy megszűnt a utcaképet évtizedek óta meghatározó közterületi prostitúció.

Budapesten jelenleg nyolc kerületben működnek térfigyelő rendszerek, de a hálózat csak akkor hozna az egész város számára érzékelhető javulást, ha valamennyi frekventált helyen kamerákat szerelnének fel

  • mondta Danielisz Béla. Szerinte ennek költsége — kameránként 1-1,5 millió forinttal számolva — elérheti a 1,5-2 milliárd forintot is. A figyelőrendszer a városrészek közül elsőként a VII. kerület utcáin válhat teljessé, ahol az önkormányzat az év második felében egy 70-80 egységet magában foglaló kamerahálózatot épít ki — tudtuk meg Bán Imre kerületi képviselőtől. A beruházás várhatóan 150-200 millió forintot igényel.

Az üzemeltetés költsége több kerületben már most eléri az évi 50 millió forintot, aminek ellensúlyozására a városrészek többféle megoldással próbálkoznak. A VIII. kerületi rendőrkapitány elmondta: a józsefvárosi önkormányzat kht.-t hozott létre, amelytől magánszemélyek és cégek az alapfunkción túl további vagyonvédelmi szolgáltatást is vásárolhatnak. A szeptembertől működő új rendszer alkalmas lesz arra, hogy a szolgáltatás megrendelőjéhez történő illetéktelen behatolás esetén azonnal riassza az illetékes rendőri szervet, s a környéken elhelyezett kamerákat a megtámadott üzlet vagy lakás irányába fordítsa.

A képfelvevő és -rögzítő berendezésekkel kapcsolatban Majtényi László adatvédelmi biztoshoz számos beadvány érkezett, amelyekkel kapcsolatban korábban többször is aggályát fejezte ki az állampolgárok személyes adataihoz való jogának sérelme miatt. Az ombudsman legutóbbi ajánlása szerint a rendőrségi törvény vonatkozó szabályainak módosítása megteremtette az elfogadható működtetés feltételeit, más esetekben azonban többször is alkotmányos visszásságok fordulnak elő a figyelőrendszerekkel kapcsolatban. A biztos szerint a személyiségi jogot, illetve az adatvédelmi elveket sértették azok az elképzelések és gyakorlatok, amikor egyes bevásárlóközpontok a toalettek előterében és a munkahelyi öltözőkben kívántak videokamerákat elhelyezni. Alkotmányos visszásságokat vet fel az is, hogy a pénzkiadó automaták egy része az ügyfelek tudta nélkül készít fényképfelvételeket róluk, s olyan eset is előfordult, amikor valaki a szomszédja kertjét figyelte a házára felszerelt kamerával.