A rendőrség egy bejelentés alapján elmúlt év február 21-én indított büntetőeljárást Gy. Henrik huszonéves homoszexuális fiatalember ellen, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt – közölte Fülöp Valter őrnagy, a BRFK vizsgálati főosztályának vezetője szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Beszámolója szerint a bejelentő arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy egy HIV-pozitív homoszexuális férfi, tudva saját, a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan betegségéről, védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot más férfiakkal. Megkeresték az Országos Epidemiológiai Központot, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a kérdéses személy 1997. január 21-e óta HIV-pozitívként szerepel nyilvántartásukban. Ismertetésük szerint 1997. február 11-én egy gondozónő felkereste az akkor más ügyből kifolyólag előzetes letartóztatásban lévő beteget a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben, és részletesen tájékoztatta a betegség várható lefolyásáról.

– Először azt kellett vizsgálniuk, valóban terjeszti-e a fertőzést Gy. Henrik, és ezt úgy teszi-e, hogy az együttlét előtt nem figyelmezteti partnereit és nem alkalmazza az elvárható védekezési módot a vírus továbbadásának megakadályozásához – mondta Fülöp Valter.

Az őrnagy közölte: az eljárás során birtokukba jutott egy fogalomban lévő homoerotikus videokazetta, amely 1998 nyaráról származott és amelynek egyik szereplője a szóban forgó, akkor már másfél éve HIV-fertőzött fiatalember volt, aki láthatóan a megfelelő védekezés alkalmazása nélkül szerepelt a filmben.

  • A férfi tanúkénti kihallgatása után lett a gyanú megalapozott, mivel a kihallgatottak egybehangzóan úgy nyilatkoztak, nem volt tudomásuk arról, hogy filmbéli partnerük HIV-pozitív – tette hozzá.

Fülöp Valter szólt arról is, hogy az eljárás során eddig kilenc olyan személyt hallgattak ki tanúként, akik az elmúlt években szexuális kapcsolatot létesítettek Gy. Henrikkel, és akik egyértelműen kijelentették, nem voltak tisztában partnerük fertőzöttségével.

Az őrnagy hangsúlyozta: még nem találtak olyan személyt, akit Gy. Henrik fertőzött volna meg, jóllehet saját bevallása szerint az elmúlt években több mint száz személlyel volt intim kapcsolata, miközben teljesen partnerére bízta a védekezést. Hozzátette: a rendőrség várja azok jelentkezését, akik szexuális kapcsolatban álltak a homoszexuális körökben Dj. Bobó néven ismert Gy. Henrikkel. Megjegyezte: azok, akik nem kívánnak a rendőrségen jelentkezni, saját érdekükben keressék fel a budapesti Szent László Kórház V. fertőző belgyógyászati osztályát szűrővizsgálat céljából.