Április közepéig várhatóan határoz az Alkotmánybíróság (Ab) az üzletrésztörvényhez benyújtott beadványokról. A bankok a jogszabály kapcsán egyre “idegesebbek”, mivel 50-100 milliárd forint veszteségtől tartanak. A Medosz szerint a szövetkezeti csődök miatt akár 30-40 ezer agrármunkahely is megszűnhet.

Valószínű, hogy az Ab még április 15-e előtt dönt azoknak a beadványoknak az alaposságáról, amelyeket az SZDSZ, a MOSZ, a Medosz, az Országos Szövetkezeti Tanács, a Magyar Agrárkamara (MAK) és a Magyar Bankszövetség (MBSZ) nyújtott be a januártól hatályos üzletrésztörvény miatt

  • derült ki több szervezet tegnapi közös tájékoztatóján. Az április közepi határidő azért fontos, mert a külső szövetkezeti tulajdonosok eddig nyújthatják be pénzigényüket a megyei FVM-hivatalokhoz. Ezután már megkezdődnének az elszámolásokat előkészítő közigazgatási eljárások.

A szakmai és érdek-képviseleti szövetségek

  • több tucat más szervezet egyetértésével — azért fordultak az Ab-hoz, mert megítélésük szerint az üzletrésztörvény sérti az alkotmányt és súlyos gazdasági károkat okozna. Ezért a jogszabály megsemmisítését sürgették. Ebele Ferenc, az agrárkamara alelnöke közölte: a MAK 14 ponton találta alkotmányellenesnek a törvényt.

Kedvezőtlenül ítélik meg a jogszabály végrehajtásának lehetséges következményeit a bankok. Pulai Miklós, az MBSZ tanácsadója elmondta: a várható felszámolások és csődök miatt a pénzintézeti szektor vesztesége elérheti az 50-100 milliárd forintot is. A bankok többnyire még kivárnak a felszámolásokkal, mert az Ab állásfoglalására várnak. Ha azonban az Alkotmánybíróság a beadványokat elutasítja, a törvény végrehajtása a szövetkezetek legalább felét nagyon súlyos helyzetbe hozza

  • derült ki.

Jól képzett ügynökök olcsón kínálják majd a piacra kerülő szövetkezeti vagyont külföldieknek

  • érzékeltette a tömeges csődök valószínűsíthető hatását Nagy Tamás, a MOSZ elnöke. Bereczky András, a Medosz főtitkára pedig közölte: az üzletrésztörvény kedvezőtlen hatásaként akár 30-40 ezer szövetkezeti munkahely is megszűnhet a ma meglévő 120 ezerből. Az így utcára kerülő emberek 90 százaléka várhatóan tartósan munkanélküli maradna — tette hozzá.