A népszámlálás kapcsán a különleges adatok gyűjtésével összefüggő döntést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke hozta, a statisztikai törvényre és a kisebbségi törvényre tekintettel – közölte Majtényi László kedden az MTI-vel.

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta: mindezek alapján tehát, a Népszabadság című napilapban megjelent információval ellentétben, nem az ő nevéhez fűződik az a döntés sem, hogy a kérdőíveken még az összeírás helyének címe sem szerepelhet. Leszögezte ugyanakkor, hogy helyeselte a KSH elnökének döntését.
Tájékoztatása szerint azért volt szükség a megkérdezettek anonimitását biztosító adatfelvételre, mert a statisztikai törvény értelmében a vallási meggyőződéssel, a fogyatékossággal, illetve az etnikai hovatartozással kapcsolatos adatokat csak személyazonosításra alkalmatlan módon, önkéntes alapon lehet rögzíteni.
Az ombudsman jelezte: a kisebbségi törvény megtiltja, hogy az állam a kisebbségek nyilvántartására alkalmas adatbázist készítsen.
Majtényi László elmondta, hogy a kérdezőbiztosok képzéséhez hasonlóan a népszavazási kérdőívek feldolgozását is csak szúrópróba szerűen tudják ellenőrizni munkatársai, a rendelkezésükre álló szerény eszközök miatt. Hangsúlyozta, hogy a KSH rendkívül együttműködő partnernek bizonyult a vizsgálódások során.
Majtényi László egy kérdésre válaszolva közölte, hogy a hamis adatok szolgáltatására irányuló felhívás nem adatvédelmi kérdés.