Első fokon pert nyert a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon Karancsi Tibor volt szeghalmi rendőr százados, akit 1999. szeptember 14-én szolgálati viszonyából felmentettek. A bíróság szerint az országos rendőrfőkapitány felmentő parancsa, amellyel kapcsolatban Karancsi Tibor panaszát a belügyminiszter is elutasította, jogellenes volt. A volt rendőr feletteseit korábban korrupcióval gyanúsította meg.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság tegnapi ítélete szerint Karancsi Tibor volt szeghalmi rendőr százados ellen Berke Imre (azóta nyugállományba vonult) szeghalmi rendőrkapitány kezdeményezett etikai vizsgálatot. A bíróság megállapította, hogy egy kilenc évvel korábban elkövetett, csekély súlyú bűncselekményről nem lehet elmondani, hogy “súlyosan veszélyezteti a fegyveres szerv működéséhez szükséges közbizalmat.” Ugyanígy nem állítható az, hogy a felperes Karancsi által “1997-ben elkövetett szabálysértés veszélyeztetné a közbizalmat 1999-ben”. A bíróság megállapítása szerint Karancsi Tibor munkáját a város lakossága és tágabb környezete is igen pozitívan értékelte, “ebből következően a rendőrség működésébe vetett közbizalmat a felperes magatartása nem ingathatta meg”.

Karancsi Tibor nem sokkal azt megelőzően, hogy felettesei ellene eljárások sorozatát indították meg, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőinek bejelentéseket tett a szeghalmi rendőri vezetők kétes hírű olajvállalkozókhoz fűződő kapcsolatáról, és a macskási olajbázison megakadályozott tettenérésről. Mivel erre intézkedés nem történt, nyilatkozott erről a sajtónak. Az ORFK 1999 őszén tartott emlékezetes vizsgálata után Kőzsel Károly ellenőrzési osztályvezető kijelentette, hogy Karancsi alaptalanul vádolta meg feletteseit, s egyetlen személy magatartása kifogásolható: az övé.

A Fővárosi Főügyészség Nyomozó Hivatala Pallag László (FKGP) képviselő “Gál László és társai ellen” tett feljelentése nyomán kivizsgálta a szeghalmi és más Békés megyei rendőri vezetők ügyét. Eddig majdnem fél tucat rendőr esetében állapították meg bűncselekmény alapos gyanúját, egyesek ellen már vádat is emeltek, Ábrahám Béla főkapitány-helyettest őrizetbe is vették. Az ORFK vizsgálati jelentésének készítői ellen a mai napig nem indult eljárás.