Az infláció lassúbb ütemű csökkenésével párhuzamosan egyensúlyi pozícióink egyelőre stabilak. Ez a piaci elemzőket is meglepte

  • emlékeztetett a pénzügyminiszter. Utalt rá, hogy a piac 170 millió eurós hiányt vár, amely 58 millió euró lett, s az export növekedési üteme is magasabbnak bizonyult, mint az importé. A kamatprémium jelentős mértékű csökkenése pedig hozzájárul majd a növekedéshez — tette hozzá.

Varga jelezte, az uniós jogharmonizáció során a társasági adóban megszüntetjük azokat a kedvezményeket, amelyek még élnek. Így sor kerül a 10 milliárd forint feletti beruházásokat érintő kedvezmények, valamint az iparűzési, illetve a helyi adók állami támogatást érintő részének módosítására. Köztudott ugyanis, hogy az EU-ban az önkormányzati támogatások is állami dotációnak számítanak, ezért e kérdést szabályozni kell.

Megnyugtatásként közölte, a magyar kormány olyan megoldást fogadott el, amely a csatlakozás időpontjáig mindenképpen fenntartja az adókedvezményeket. Sőt a megszerzetteket sem kívánja megszüntetni. Azok a vállalkozások tehát, amelyek az EU-csatlakozás időpontjáig elindítják a beruházásaikat, a megszerzett adókedvezményekre számíthatnak, amelyeket Magyarország az uniós csatlakozás után is fenn kíván tartani. Brüsszelben ezt a magyar álláspontot ismerik

  • szögezte le a pénzügyminiszter.

A közeljövő törvénykezési feladatai közül a reprezentációs költséget illetően Varga közölte, hogy a pénzügyi tárca a JVSZ-szel közösen megvizsgálja, melyik az a megoldás, amely a nagy multik számára lehetővé tenné 2,5 millió forintnál magasabb összeg elszámolását. Az elektronikus aláírásról szóló törvényjavaslatot ebben a fél évben elfogadhatják, s ugyanekkorra várható az értékpapír-piaci jogszabálycsomag szavazása is.

A pénzügyi tárca átfogó adómódosítási csomag összeállítását kezdte el, amely előreláthatólag a jövő év tavaszára készül el. Ám a végrehajtása már a következő kormány kompetenciájába tartozik majd – közölte Varga.