Romano Prodi, az Európai Unió Bizottságának elnöke a tagjelölt államok megértését kéri a munkaerő szabad áramlásának korlátozásának kérdésében. A korlátozás hiánya ugyanis alaposan késleltetné az Unió bővítését.

Prodi szerint a jelenlegi tagállamok lakóinak félelmei gyakran túlzók és alaptalanok, és sajnos ezt sok populista politikus ki is használja a saját népszerűségének növelésére. Beismerte, hogy a korlátozásnak nem is annyira gazdasági, mint politikai haszna lenne: kifogná a szelet a bővítésellenesek vitorláiból.

Az EU elnöke szerint a legtöbb tagállam hamarosan egyébként is rászorul majd a munkaerő importra. Németországban és Olaszországban a népesség öregedése miatt hamarosan a nyugdíjkorhatár emelésére lesz szükség, amennyiben nem érkezik keletről több százezer fiatal munkavállaló. Prodi szerint a korlátozás annyiban is jó a tagságra váró országoknak, hogy így nem kell majd elveszíteniük szürkeállományuk legértékesebb részét a kivándorlások révén.

Tehát: a tervezett derogáció tulajdonképpen a tagjelölt államok számára kedvező, és valójában a jelenlegi tagok számára jelent korlátozást.