A civil jogokért küzdő ausztrál aktivisták csütörtökön élesen bírálták azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a jövőben minden újszülöttől DNS-mintát vennének a bűnüldöző szervek munkájának megkönnyítése érdekében.
A Polgári Jogok Ausztráliai Tanácsának elnöke, Terry O,Gorman szerint a világ egyetlen országában, még a diktatúrákban sem gyűjtik be kötelezően az emberek azonosítását megkönnyítő DNS- és vérmintákat a születés pillanatában csak azért, hogy megkönnyítsék a bűnözők elleni harcot. O,Gorman szerint ez az intézkedés egyértelműen rendőrállamra vallana.
A canberrai parlament Peter Lindsay törvényhozó javaslata alapján kezdett el gondolkodni azon, hogy elrendelje minden ausztrál állampolgár DNS-mintáinak begyűjtését, kezdve az újszülötteken – idézi fel az AP. A kormányzó Liberális Párthoz tartozó képviselő elképzelése szerint a bevándorlók csak akkor léphetnének a kontinensnyi ország területére, ha átadnák a hatóságoknak DNS-mintájukat.
Egyes szakértők szerint a DNS-teszt aránytalanul nagy költségeket róna a rendőrségre, és ezért nem váltaná be a hozzáfűzött reményeket.