A Fővárosi Bíróság egy április 24-én tartott tárgyaláson megszüntette a pert, amelyben a Pointernet Kft. több mint 400 millió forintot követelt a MATÁVnettől 83 domainnév bejegyzésének elmulasztása miatt.

A bíróság a döntéssel helyt adott a MATÁVnet álláspontjának, mely szerint a domainnév-regisztráció esetén alkalmazandó eljárási szabályzat értelmében az ügy az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) mellett működő Eseti Választott Bíróság hatáskörébe tartozik.

A bíróság a felperes Pointernet Kft.-t nyolcszázezer forint összegű perköltség megfizetésére kötelezte. A határozat eredményeképpen a Pointernet a jövőben már csak a választott bíróság előtt kezdeményezhet eljárást. A Pointernet Kft. a tavaly márciusi domainnév-liberalizáció alkalmával igényelt neveket, ám bejegyzési
kérelmüket a MATÁVnet a Pointernet állítása szerint az egymillió forintos regisztrációs díj befizetése ellenére nem továbbította az illetékes ISZT-nek.

A kérelmezett nevek között több multinacionális cég neve és egyéb értékesnek vélt nevek szerepeltek. A MATÁVnet korábban nyilvánosságra hozott álláspontja szerint a cégnevek esetén a jogtulajdonosok élveznek elsőbbséget, ezért idejében felhívták rá a felperes figyelmét, hogy a világcégek neveit többnyire védjegyek óvják.