A magzat jogképességét elismerő törvényt fogadott el csütörtökön az amerikai képviselőház. A törvény elfogadását maga George W. Bush amerikai elnök szorgalmazta. A törvény szenátusi tárgyalása még hátra van.

Az erőszakos cselekmények meg nem született áldozatairól címet viselő törvényjavaslat fő előírása szerint szövetségi bűncselekménynek minősül, ha valaki egy terhes nő bántalmazása során a magzat megsérülését vagy halálát okozza. A törvényjavaslat a magzatot “a homo sapiens faj olyan tagjának” határozza meg, aki “méhben hordott, fejlődésének bármely stádiumában”. A többórás vitát az okozta, hogy a demokraták szerint a törvény az abortuszhoz való jogot csorbítja.

A törvény a megtermékenyített petesejtet, a zigótát, az embriót és a magzatot védi

A tervezet támogatói szerint a törvény célja azokat a bűnözőket rács mögé juttatni, akik terhes anyákat támadnak meg. A törvény hatálya nem terjed ki azokra nőkre, akik az abortusz mellett határoztak. A demokraták a magzati meghatározás széleskörűségét is megkérdőjelezték, jelenlegi formájában a törvény a mesterségesen megtermékenyített petesejtet, a zigótákat, az embriókat és a magzatokat is bűncselekmény független alanyaiként ismeri el.

George W. Bush elnök, aki elnökségének első pillanataitól kezdve harcolt az abortusz ellen, arra utasította a republikánus képviselőket, szavazzák meg a törvénytervezetet. A törvényt végül 252-172 arányban szavazták meg, a demokraták többsége ellenezte a tervezetet. A törvény szenátusi elfogadása után lesz érvényes.

Magyarországon hasonló rendelkezés nincs

Magyarországon a törvény embriónak nevez minden élő emberi embriót a megtermékenyítés befejeződése után a terhesség 12. hetéig, azután magzatról beszélnek. A magzati élet védelméről című törvény az abortusz módozatairól rendelkezik, az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott törvényhez hasonló a magyar jogalkotásban nincs.