A csaknem félmilliárd forintnyi összeget elsősorban a jogharmonizációra és a szociális reformra fordathatja Magyarország

Hollandia a 2001-2002-es időszakban összesen 3,8 millió gulden, azaz 460 millió forint értékben támogatja Magyarország európai uniós tagságra történő felkészülését a PSO és a MATRA előcsatlakozási programok keretében. Erről csütörtökön Budapesten írtak alá megállapodást.

A szándéknyilatkozatot Rapcsák János, a PHARE-program kormányzati koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter hivatalának helyettes államtitkára, a segélykoordinációs titkárság vezetője, illetve Eric Franciscus Niehe, Hollandia budapesti nagykövete látta el kézjegyével.

Az aláírást követően elmondták: a PSO-program keretében Hollandia 1998 óta segíti Magyarországot az uniós belső piachoz történő csatlakozás jogharmonizációs feladatainak megoldása, az érintett gazdasági intézmények fejlesztése céljából.

A MATRA előcsatlakozási program a szociális reform területére koncentrál és elsősorban szakértői segítséget, tanulmányutakat, dokumentációs feladatok megvalósítását biztosítja. A MATRA-támogatás másik része, az úgynevezett hagyományos program keretében civil szervezetek pályázhatnak az EU-felkészülés elősegítésére többek között a közigazgatási, a rendészeti együttműködéssel összefüggő, lakáspolitikai, oktatásügyi, illetve emberi és kisebbségi jogi területeken.

Rapcsák János újságírók előtt elmondta: Hollandia támogatása szolgálja legkonkrétabban Magyarország EU-tagságra történő felkészülését. Mint elhangzott, Hollandia több mint egymillió guldennel, azaz 120 millió forinttal pótolja a PHARE-programból kiesett támogatást az állategészségügyi területeken, a sertésvésszel összefüggésben. Hollandia a SAPARD-programon keresztül elérhető pénzek felhasználásához szükséges hét regionális központ beindításához is jelentős szakmai segítséget nyújt – mondta a helyettes államtitkár.