Kiengedték Székely Zoltánt, a hónapok óta előzetes etartóztatásban lévő, vesztegetéssel gyanúsított országgyűlési képviselőt péntek délben a Nagy Ignác utcai Fővárosi Büntetés-Végrehajtási Intézetből.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön a Fővárosi Főügyészség indítványára szüntette meg Székely Zoltán országgyűlési képviselő előzetes letartóztatását, egyben elrendelte a gyanúsított házi őrizetét.

Futó Barnabás, Székely Zoltán ügyvédje elmondta: védencének azért kellett péntekig várnia a csütörtöki döntés végrehajtására, mert az ügyészségnek nyilatkoznia kellett a bírósági döntés helybenhagyásáról vagy a fellebbezésről.
Hozzátette: Székely Zoltánnál a házi őrizet legenyhébb módját rendelték el. A képviselőnek nem kell jeladó karperecet viselnie, s a rendőrség sem őrzi őt állandóan.
Mint mondta: a politikus lakását ugyan nem hagyhatja el, de egészségi állapota miatt szabadon járhat kórházi kezelésekre. A bírósági végzés szerint ha Székely Zoltán megszegi a házi őrizet előírásait, akkor rendbírsággal sújtható.
A volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő előzetes letartóztatása alatt kétszer került a tököli rabkórházba szív- és érrendszeri, valamint gerincpanaszokkal.

Székely Zoltánt tavaly október 12-én a fővárosban az ügyészség tetten érte, később őrizetbe vette, majd december 15-én előzetes letartóztatásba helyezte. Ellene több büntetőeljárás van folyamatban hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt.
Az ügyészség szerint Székely Zoltán az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnökeként 20 millió forintot vett át október 12-én a Gellért téren Balla Dániel csatornaépítéssel foglalkozó vállalkozótól azért cserébe, hogy nem támadja meg a közbeszerzési pályázat korábbi, a vállalkozó számára kedvező döntését.
Egy másik büntetőeljárásban pedig azzal gyanúsítják Székely Zoltánt, hogy az Országgyűlés Környezetvédelmi Alap Céltámogatás Ellenőrző Albizottságának elnökeként Emőd község polgármesterétől próbálta megszerezni egy 450 millió forintos céltámogatás 30 százalékát, illetve elérni azt, hogy a támogatott környezetvédelmi beruházásba bevonják az általa megjelölt céget.
Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága mindkét ügyben kiadta a képviselőt, így indulhattak meg a büntetőeljárások.