Több törvényt, sőt valószínűleg az alkotmányt is megsértette Pintér Sándor, amikor a kormányőrséget utasította a népszámlálásban való részvételre – állítják a szakértők.

A tárca szerint viszont jogszerűen jártak el a védett vezetők lakókörnyezetében végzett összeírás során. A volt titokminiszter szerint titkos és törvénytelen megfigyelést hajtott végre a kormány közpénzek felhasználásával. Ellenzéki politikusok a kormányfőtől és a belügyminisztertől várnak választ az ügy körülményeiről.

´Az összeíró-biztosi kiírásban nem szerepel hogy a Köztársasági Õrezred tagjai nem lehetnek összeíróbiztosok. Miután ez nem szerepelt, és lehetnek, ugyanúgy, mint más foglalkozásnál – tanárnál vagy riporternél -, ők is jelentkezhettek és végezhettek ilyen munkát.´ Így nyilatkozott Pintér Sándor belügyminiszter szombaton annak kapcsán, hogy a kormányőrség az ő utasítására vett részt a népszámlálásban.

Mint azt a Népszava közölte, számlálóbiztosnak álcázott kormányőr tisztek írták össze több ezer állampolgár adatait a népszámlálás során. Elsősorban a vezető politikusok, állami tisztségviselők lakóhelyének környezetében dolgoztak a Köztársasági Õrezred emberei.

A [stop!] úgy tudja, hogy 30 -hivatalos közlés szerint viszont csak 16 – tisztnek kellett számlálóbiztosi tanfolyamra jelentkeznie.

A népszámlálásról a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó szervek számára a miniszter adott ki utasítást. Ebben szerepel, hogy a védett személyek összeírásában – biztonsági okokra tekintettel – a Köztársasági Õrezrednek kell közreműködnie. Az illetékes jegyzőnek pedig a védett vezető lakásának körzetére kijelölt számlálóbiztos helyett az őrezred munkatársát kell beosztania. A kormányőrnek a népszámlálást az érintett vezető lakókörnyezetében is el kell végeznie – szólt az utasítás. (A [stop!] információi szerint az adatlapokba a kormányőrség felderítőszolgálata is betekinthetett.)

Jelenleg hat védett vezetőt őriz a kormányőrség. Az államfő, a kormányfő és az Országgyűlés elnöke a Béla király úti rezidencián lakik, őket tehát egyetlen tiszt összeírhatta a szomszédsággal együtt. A további három személyiség – Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Demeter Ervin titokminiszter – egy-egy kormányőrre tartozhatott. Emellett egy tiszt kereshette fel az úgynevezett ´utóbiztosításban´ részesülő Göncz Árpád volt köztársasági elnököt és környezetét. Az azonban eddig nem derült ki, hogy a többi, népszámlálásra rendelt tiszt kiket milyen körzetekben írt össze.