Minden újszülött budapesti állampolgár számára 100 ezer forinttal zárolt bankszámlát nyitnak.

A Főpolgármesteri Hivatal vezetői szerdai kabinetülésükön – elviekben egyetértve az indítvánnyal – részletes kidolgozásra javasolták Demszky Gábor főpolgármesternek azt a hétvégi bejelentését, hogy 2001. januárjától minden újszülött budapesti állampolgár számára 100 ezer forinttal nyissanak zárolt bankszámlát.

A kabinetértekezlet résztvevői az MTI-nek elmondták továbbá: egyetértettek azzal, hogy a főpolgármester előterjesztésében a Fővárosi Közgyűlés májusi ülése elé kerüljön a 40 év felettiek foglalkoztatásával kapcsolatos hátrányos megkülönböztetés elleni etikai kódex.

  • A Budapesti Etikai Kódex a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek és intézmények számára fogalmazna meg irányelveket – ismertette Böhm András SZDSZ-frakcióvezető.

Hozzátette: a közgyűlés felkéri e szervezetek vezetőit saját etikai kódexük kidolgozására és közzétételére.

Gy. Németh Erzsébet MSZP-frakcióvezető közölte, hogy támogatják a főpolgármester által az angol és az amerikai példa alapján felvetett úgynevezett bébikötvény bevezetését.

  • Egy olyan országban ugyanis, ahol fogy a népesség, a felelős vezetőknek mindent meg kell tenniük ennek megállítására – fogalmazott.

Jelezte ugyanakkor, hogy a szocialisták fontosnak tartják annak megvizsgálását: a hosszú távú lekötést miként lehet teljes mértékben biztonságossá tenni, hogy az esetleges kurzusváltások azt ne befolyásolhassák.

A frakcióvezető hangsúlyozta: kiemelt vizsgálatot igényel az is, hogy a főváros miből finanszírozná ezt az idén mintegy 2 milliárd forintnyi kiadást. A születések száma egyébként évek óta 18-20 ezer körül mozog Budapesten.

  • A kabinet a folyamatosság, a garanciák és a pénzügyi feltételek biztosításának kidolgozására adott felhatalmazást – tette hozzá a politikus.

A kabinet egy korábbi elhatározását módosítva úgy foglalt állást, hogy a Fővárosi közgyűlés májusban nem tart rendkívüli ülést a közmű társaságok mérlegbeszámolóinak elfogadására.

A tulajdonosi bizottság vitáját követő döntésről a közgyűlés május 31-i ülésén kap tájékoztatást. A testület egyúttal dönthet a közmű társaságok könyvvizsgálóinak személyéről is.