A polgármester szerint a videofelvétellel nem lehet vitatkozni

Feljelentéskiegészítést nyújtott be a napokban Racsmány Ferenc dunaharaszti lakos a helyi jegyző, Kollonay Enikő ellen általa kezdeményezett hamis tanúzási ügyben. – Az évekkel ezelőtt nagy vihart kavart mobiltorony-építés és bontás vitáján kipattant botrány kapcsán feljelentettem Buday Pált, Dunaharaszti polgármesteri hivatalának osztályvezetőjét is.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a feljelentés alapján a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el. Az ügy egy 1999-es önkormányzati ülésen elhangzott bekiabálással kezdődött. Emiatt indított pert Buday Pál, aki civilben a fővárosi XVI. kerület képviselő-testületének SZDSZ-es tagja. Az osztályvezető az ominózus tanácskozáson a Westel mobiltorony-építés ügyében szólalt fel, s Racsmány Ferenc erre reagált felháborodottan. A bíróság becsületsértés címén polgári és büntető- eljárásban is elmarasztalta a toronyépítés ellen tiltakozó lakosság szószólóját. – Azért büntettek meg több mint százezer forintra, mert a jegyző tanúvallomása szerint nemcsak pofátlannak neveztem az osztályvezetőt, hanem le is hazugoztam. Ez utóbbit a birtokomban lévő videofelvételek cáfolják – tette hozzá a lakó, aki az ügyészségnek benyújtotta az őt elmarasztaló büntetőper jegyzőkönyvét is. A dokumentum szerint a tárgyaláson Buday kijelentette: “Azt is mondta Racsmány úr, hogy hazug.”

Csecserits István, a Pest Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: nyomozó hivatalukban szakértők vizsgálják a bizonyítékként benyújtott videokazettát, az eljárás a végéhez közeledik. Buday Pál hetek óta betegállományban van – közölték a polgármesteri hivatal titkárságán, Kollonay Enikő jegyző pedig többszöri megkeresésre sem válaszolt. Luttenberger Gusztáv független polgármester szerint felfújt esetről van szó. Szerinte a feljelentett köztisztviselők jó szakemberek. Hozzátette: a videofelvétellel és a tényekkel nem lehet vitatkozni.