Brüsszeli források szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Unió leendő új tagjai kapjanak hét éves mentességet a tőke szabad áramlásának EU-s szabályozása alól.

Az Europe, uniós hírlevél forrásai szerint, a Bizottság pénteken terjeszti a tagállamok elé a tőke szabad áramlásával kapcsolatos tárgyalási fejezetre kidolgozott közös uniós álláspont tervezetét. A javaslatról a tagországoknak egymás közt kell konszenzusra jutniuk, hogy kialakuljon a közös tárgyalási álláspont.

Az Európai Bizottság azt fogja javasolni, hogy az újonnan csatlakozó országok a termőföld és természetvédelmi területek esetében hét, ingatlanok esetében pedig öt éves átmeneti mentességet kapjanak az ide vágó uniós szabályozás alól. A hetes szám kísértetiesen ismétlődik, hiszen az Unió is ennyi haladékot kér munkaerőpiacának megnyitásához.

Hazánk számára ez nem egyértelműen kedvező. A derogáció elfogadásával újabb tíz évig nem fűződik majd politikai érdek a mezőgazdaság megreformálásával. A nyugati tőke bevonása a magyar termelésbe felgyorsítaná a szerkezet átalakítást, növelné az ágazat hatékonyságát és a vidéki életszínvonal növekedésével járna.