A Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott elsőfokú ítéletében arra kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), hogy 15 napon belül fizessen 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést Funk Sándor addiktológus főorvosnak.

A nem jogerős bírósági határozat szerint a rendőrségnek az 500 ezer forint után – 1997. október 21-től számítva – évi 20 százalék kamatot is folyósítania kell a főorvos számára.

Funk Sándor az 1997. október 21-i őrizetbevétele során elszenvedett durva bánásmód, illetve a személyét érintő nyilvános rendőrségi bejelentések miatt indított pert a BRFK ellen, egymillió forintos kártérítést és annak kamatait kérve.

A főorvos ellen a rendőrség 1997-ben kábítószerrel való visszaélés, valamint vesztegetés és vesztegetési kísérlet bűntettének alapos gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot. Az V.-VIII.-XIII. kerületi ügyészség azonban 1998 szeptemberében megszüntette a nyomozást.

A Fővárosi Bíróság határozata szerint a főorvos magatartása nem indokolta, hogy őrizetbe vételekor a rendőrség bilincset használjon, különösen pedig, hogy kezeit hátrabilincseljék.Jogsértőnek minősítette a bíróság azt is, hogy a fogdaorvos nem vizsgálta meg őrizetbe vétele előtt Funk Sándort, aki kihallgatásakor közölte: súlyos rosszindulatú daganatos betegségben szenved és nem sokkal korábban esett át ezzel kapcsolatos kezelésen.A bíróság megállapítása szerint a büntető eljárás ténye, illetve az annak eredményétől függő, egzisztenciális következményekkel járó munkahelyi fegyelmi eljárás nyilvánvalóan szerepet játszott abban, hogy az őrizetbe vételének megszüntetését követő három napon belül Funk Sándor kórházba került.

A bíróság hangsúlyozta: a nem vagyoni kártérítést elsősorban Funk Sándor egészségromlására való tekintettel ítélte meg.

A Fővárosi Bíróság ugyanakkor nem állapította meg kárként, hogy – amint Funk Sándor keresetében szerepelt – a főorvos esete nagy sajtónyilvánosságot kapott.

Az indoklás szerint Berta Attila akkori budapesti rendőrfőkapitány – szemben Funk Sándor állításával – nem bűnösnek minősítette, hanem gyanúsítottként említette egy sajtótájékoztatón a főorvost.

A bíróság számára az akkori videó-felvételek azt támasztották alá, hogy a sajtó és a sajtó által képviselt közvélemény előtt Funk Sándorral szemben negatív értékítélet nem alakult ki, és a főorvos az általában szokásosnál gyakoribb megszólalási lehetőséget kapott saját verziójának ismertetésére.Az ítélet ellen a felek 15 napon belül nyújthatnak be fellebbezést.