Büntetést kell fizetnie 7 nagy banknak, mivel reklámjaikban nem megfelelően tüntették fel a lakossági hiteleknél előírt teljes hiteldíjmutatót (THM).

Az Inter-Európára (IEB), a Citibankra, a CIB Bankra és az Erste Bankra rótt ki első körben bírságot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Ezen kívül – a Magyar Hírlap információi szerint – a Cetelem Bank, az ABN-Amro és a Raffeisen Bank is büntetést fizet majd, de ezt technikai okok miatt csak később közli a felügyelet.

A 7 pénzintézet 2, illetve egy esetben 4 millió forintot fizetnek. A szabálytalanságok egy tavaly novemberi vizsgálat során derültek ki, amikor a PSZÁF két héten keresztül 21 bank reklámjait ellenőrizte. Az IEB-nél elmondták: túlságosan kis betűvel írták ki a teljes hiteldíjmutatót, de új hirdetéseikben tízszer akkora betűket használnak majd. A Citibank egy személyikölcsön hirdetésében semmilyen hitelfeltétel nem szerepelt, a CIB pedig egy rádióreklámot tett közzé a THM közlése nélkül. A kétmillió forint ugyan a bankokra kiszabható legkisebb büntetés. A CIB illetékese szerint azonban nem tesz jót egy pénzintézetnek sem, ha “felkerül a faliújságra”.

Az IEB reklámjait az FCB, a Citibank, az Erste Bank és az ABN Amro hirdetéseit a TEAM készíti. A CIB Bank kampányait az Akció tervezi és kivitelezi, a Raffeisen Bank reklámügynöksége a Partners J. Walter Thompson.