Júniustól magyarországi magánszemély is szabadon nyithat bankszámlát külföldön. A magyarországi illetőségű magánszemélyek által, külföldön nyitott bankszámlákon lévő betétekből származó jövedelmek adóztatását a legtöbbször az adott országgal megkötött kettős adóztatást kizáró egyezmény szabályozza.

Ha nincsen ilyen egyezmény, akkor a magyar adózási szabályok az irányadók. Az egyszerűbb esetet az jelenti, hogy a magyar állampolgár külföldi számlát nyit, és abból kamatjövedelme származik. Ilyenkor mentesülhet a kamatjövedelem az adófizetés alól, mivel itthon nullaszázalékos a kamatjövedelem adókulcsa.

Ha értékpapírszámláról van szó, ugyanúgy a már említett egyezmények határozzák meg az adózás szabályait. Ha tehát részvényt vásárol az állampolgár, és azt nem adja el, akkor az esetleges osztalék után kell adóznia. Ha kereskedik is a részvénnyel, tehát eladja, abban az esetben a keletkező árfolyamnyereség után kell adót fizetnie, abban az államban és olyan mértékben, amit az egyezmény meghatároz.