A tisztességes eljárás elvének sérelmét jelenti, ha a hatóság visszaél hatalmával, és nem nyújt megfelelő felvilágosítást. Az állampolgárok félrevezetése megrendítheti a hatóságokba vetett közbizalmat, illetve hozzájárulhat a lakosság és a rendőrség közötti együttműködés meghiúsulásához. Ezt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Gönczöl Katalin állapította meg állásfoglalásában.

Ebből kiderül, hogy a BRFK vezetőjének tájékoztatása szerint az életvédelmi osztály ismeretlen tettes által elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés alapos gyanúja miatt folytatott nyomozást, amelynek során a panaszos két fiának soron kívüli tanúkihallgatására volt szükség.

A rövid úton történő idézés alkalmával a nagykorú testvért otthonról, fiatalkorú öccsét az iskolából kísérték a rendőrségre. Gönczöl Katalin tájékoztatása szerint a BRFK vezetője elismerte, hogy a hatóságot felelősség terheli, mert elmulasztotta a szülőt, mint törvényes képviselőt értesíteni.

A büntetőeljárás során a tanúk fényképezése sértheti a jogállamiság és a jogbiztonság követelményét – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szülő panasza nyomán, akinek a fiát a középiskolából vitték el tanúkihallgatásra, és a gyerekről három fényképet készítettek a rendőrségen.

A rendőri vezető álláspontja szerint fényképfelvételek készítésére a rendőrségi törvény felhatalmazása alapján került sor, az iratokról másolatot pedig csak kérelemre, illeték megfizetése ellenében adnak.

Az országgyűlési biztos figyelmeztette a rendőrhatóságot, hogy a büntetőeljárás során nem az általuk hivatkozott törvény alapján kerülhet sor a fényképkészítésre, a vonatkozó jogszabály pedig csak a gyanúsítottak fényképezését teszi lehetővé.

Gönczöl Katalin pénteki közleménye szerint az esettel összefüggésben felmerül a személyes adatok védelmének kérdése is, ezért az adatvédelmi biztost kéri fel az ügy további vizsgálatára.

Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság eljárása visszásságot okozott a tisztességes eljáráshoz, valamint a gyermek megfelelő erkölcsi fejlődéséhez való alkotmányos jogokkal kapcsolatban.