Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn közzétett állásfoglalásában betiltotta a marihuána gyógyászati alkalmazását. Az ügy egy kaliforniai “cannabis klub” törekvése nyomán került a legfelsőbb bíróság elé.

Az alkotmányosság kérdéseiben is illetékes, többségében konzervatív társadalom- és jogfelfogást valló amerikai legfelsőbb bírói testület kimondta: “gyógyászati szükséghelyzetben” sem adható a súlyos betegnek marihuána, mert a cannabis a szövetségi jog értelmében tiltott kábítószernek minősül.

Az ügy egy kaliforniai “cannabis klub” azon törekvése nyomán került a legfelsőbb bíróság elé, hogy marihuánát osszon egyes súlyos betegeknek. A mostani döntés vízválasztó az érvek hosszú ideje dúló csatájában: az “amerikai átlagnál” lényegesen liberálisabb Kalifornia állam 1996-ban tette lehetővé drognak számító készítmény gyógyászati célú alkalmazását, és azóta sem csitultak a viták. Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság engedélyezte a “marihuána klubok” ilyen irányú tevékenységét. Az eddig érvényesült kaliforniai állami előírások értelmében a súlyos betegek fájdalomcsillapításra kaphattak marihuánát, ha azt orvos javasolta.

A legfelsőbb bírósági állásfoglalás szerint a kérdés lényegében az volt, hogy gyógyászati szükséghelyzetre hivatkozva kivételt lehet-e tenni a szövetségi szintű kábítószer-jogszabályok érvényesítése alól. A döntés az, hogy nem lehet kivételt tenni.