A Fővárosi Bíróság június 19-én tárgyal Demszky Gábor keresetéről, amelyben a főpolgármester megfellebbezte a Közbeszerzések Döntőbizottságának a fővárosi hannoveri villamos beszerzéssel kapcsolatos döntését – erősítette meg az MTI értesülését a bíróság sajtóreferense szerdán.

Vajda Pál főpolgármester helyettes ezzel összefüggésben az MTI-nek elmondta: megrökönyödéssel értesült a hannoveri villamos-ügy újabb fordulatáról, hiszen Demszky Gábor és Kovács László mint két pártelnök állapodott meg abban, hogy elfogadják a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát. A szocialista politikus emlékeztetett arra: a tanács korábban két alkalommal is – előbb formailag, majd tartalmilag – elvetette a főpolgármester beadványát.

Vajda Pál ezért csodálkozik azon, hogy Demszky Gábor mégis bíróság elé vitte a kérdést. A főpolgármester-helyettes megjegyezte: a bírósági eljárástól függetlenül a hannoveri villamosok hamarosan megérkeznek Budapestre.

Az első szerelvény június 16-tól megkezdi 10 ezer kilométeres próbajáratát. Szeptember végétől 44 villamost helyeznek forgalomba, a többi 22-t pedig jövő év februárjában indítják útnak.

Atkári János főpolgármester-helyettes Demszky Gábor nevében nyilatkozva az MTI-nek elmondta: szó nincs arról, hogy a főpolgármester a közgyűlés villamosok beszerzéséről hozott döntését támadta volna meg a bíróságon.

Tudatta: a pártelnököknek az a megegyezése is érvényben van, amely a Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalásához kötötte a villamosok beszerzését.

Vitatják viszont a Közbeszerzési Döntőbizottság jogi álláspontjának helyességét.
A főpolgármester-helyettes közlése szerint számukra ez ugyanolyan jellegű elvi kérdés, mint amit a 4-es metróval kapcsolatban képviselnek.
Úgy fogalmazott: fontos a metró, de ennél lényegesebb, hogy alapvető jogelvek ne legyenek megkérdőjelezve ebben az országban.

Atkári János kijelentette: ha a bíróság jogerősen is a döntőbizottság álláspontját ismeri majd el, s ez ellen jogszerűségi felülvizsgálattal sem lehet már fellépni, akkor a döntést tudomásul veszik, s a jövőben ehhez tartják magukat.