Június végéig biztosan benyújtja a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) a felülvizsgálati kérelmet a fővárosi önkormányzat a 4-es metró ügyében.

A fővárosi önkormányzat egyik fő érve az államháztartási törvényre épül majd. Az állam ugyanis egy polgárjogi szerződésben ugyanolyan szerepet játszik, mint bárki más. A szerződésben foglaltakat tehát mindenképpen köteles teljesíteni. A másodfokú ítélet indoklása szerint azonban ennek a kötelezettségnek határa van, amit az államháztartási törvény szab meg. Kérdéses tehát, milyen korlátokat jelent az állam mint polgárjogi fél jogaiban az államháztartási törvény.

  • Felülvizsgálati kérelmünk másik alappillére szerint a Polgári törvénykönyvbe is ütközik a Legfelsőbb Bíróság ítélete – mondta Gárdos István ügyvéd.
  • Osztom azok aggodalmait, akik féltik a jogállamiságot ezzel az ítélettel szemben – jelentette ki a Népszavának Kolláth György alkotmányjogász. Olyan jogállam ugyanis nem létezik, amelyben a törvényeket be kell tartani, a szerződéseket viszont nem. Ezek mindenképpen kétoldalúak, azokat tehát módosítani, felbontani, megszüntetni kizárólag mindkét fél beleegyezésével lehet – szögezte le az alkotmányjogász.