Precedens értékű cselekedetre szánták el magukat a Torgyánhoz hű kisgazdák a polgári perrendtartás egy rég elfeledett intézményét kihasználva

Vissza lehet vinni Torgyán József névtábláját a függetlenek közül a kisgazda frakció padjaiba, mert a Fővárosi Bíróság csütörtöki határozatával megsemmisítette az erről szóló döntést. A bíróság érvénytelenítette Pallag László és Pancza István visszahívását is az Országgyűlés ügyrendi bizottságából. A reformkisgazdák szerint viszont a bíróság nem bírálhatja felül a parlamenti képviselőcsoport döntését.

Precedens értékű cselekedetre szánták el magukat a Torgyánhoz hű kisgazdák: a polgári perrendtartás egy rég elfeledett intézményét kihasználva, formai okok miatt érvenyteleníttették a bíróságon Torgyán József kizárását pártja parlamenti frakciójából. Ugyanerre hivatkozva a Fővárosi Bíróság (FB) megsemmisítette azt a döntést is, amelynek nyomán elveszítette ügyrendi bizottsági tagságát két Torgyánhoz hű kisgazda, Pallag László és Pancza István.

Pallag László csütörtökön délelőtt azért fordult a bírósághoz, mert a kisgazdapárt egyik szerve, a parlamenti frakció jogellenesen, nem az egyesülési törvény és a frakciószabályzat előírásainak megfelelően járt el a kizárás és a visszahívások kapcsán. A politikus a polgári perrendtartás azon szakasza alapján várt döntést a bíróságtól, amely szerint szóbeli kereset esetén (ha a másik fél is beleegyezését adja) a bíróság azonnal és szóban dönt a vitás ügyben.