Az illetékes varsói bíróság csütörtökön jogerősen elutasította Wojciech Jaruzelski és több más vádlott védőinek arra vonatkozó beadványát, hogy az ügyet további vizsgálat és kiegészítés céljából utalják vissza a gdanski ügyészséghez, és úgy határozott, hogy folytatni kell a pert Varsóban.

Jaruzelskit és kilenc további vádlottat az 1970 decemberi tengermelléki munkásmegmozdulások karhatalmi vérbe fojtásáért teszik felelőssé. Az összecsapásoknak hivatalos adatok szerint 44 halálos és több ezer sebesült áldozatuk volt. Jaruzelski abban az időben nemzetvédelmi miniszter volt. A per évekig tartó eljárási huzavona után kedden kezdődött meg Varsóban.

A bíróság álláspontja szerint vannak ugyan hiányosságok mind a vádiratban, mind a bizonyító anyagban, de ezek formai jellegűek, és az érintett felek a per folyamán indítványaikkal pótolhatják ezeket.

Külön határozatban rossz egészségi állapotára való tekintettel a bíróság felfüggesztette az eljárást az egyik vádlott, Józef Kaminski tábornok ellen, aki a keddi tárgyaláson sem jelent meg.

Közben azonban újabb akadály jelent meg a tárgyalás folytatásának útjában, ugyanis csütörtökön Jaruzelski mindkét ügyvédje visszalépett a tábornok védelmétől. Arra hivatkoztak, hogy életkoruk miatt valószínűleg előbb nyugdíjba mennek, mint ahogy az ügy befejeződik, illetve arra, hogy a sajtó hajszát indított ellenük. Maga a 78 éves tábornok úgy nyilatkozott a bíróság előtt, hogy megérti ügyvédei álláspontját, és elutasította azt a vádat, hogy a védelem az ügy elnyújtására “játszik”. Egyúttal kérte, hogy hivatalból nevezzenek ki számára új ügyvédet.

Új ügyvéd kinevezése, illetve annak megismerkedése a kétszáz kötetre rúgó peranyaggal azonban további hónapokat vehet igénybe, ami az egyes vélemények szerint paródiával határos, 1996 óta tartó per további elhúzódását vetíti előre.