Ukrajnában is elkészült a státusztörvény-tervezet: igazolványt kapnának azok, akik okmányokkal igazolják ukrán származásukat, és azzal Ukrajna területén kedvezményeket élveznének. A baloldali pártok ebben a formában ellenzik a tervezetet.

A külföldön élő ukránok az ukrán nemzet részét képezik – szögezi le a róluk szóló ukrán törvény tervezete.

A leendő jogszabály kizárólag Ukrajna területén biztosítana kedvezményeket a külföldi ukrán igazolvánnyal rendelkezők számára. Az igazolványt – az ukrán külképviseletek közreműködésével -, azok válthatnák ki, akik okmányokkal igazolni tudják, hogy ukránok, illetve őseik azok voltak, mondta Tóth Mihály, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, az ukrán elnök mellett működő nemzetiségi szervezetek képviselőinek tanácsa tagja.

Az igazolvány feljogosítana az ország területére történő korlátlan időtartamú beutazásra, és kedvezményeket biztosítana a vízumkiadásban. Birtokosai az ukrán állampolgárokéval egyenlő jogokat élveznének az oktatásban, a munkavállalásban és a vállalkozásban. Soron kívüli letelepedésre, majd birtokszerzésre is feljogosítana, és egyszerűsítené a honosítási eljárást.

A törvénytervezet elfogadását akadályozza, hogy a baloldali pártok nem értenek egyet a készülő jogszabály azon rendelkezésével, mely szerint csak etnikai alapon ismernék el a “külföldi ukrán” jogállást. Ezek a pártok ugyanis a “föld joga” elvéhez ragaszkodnak: azt szeretnék, hogy mindazok megkaphassák a külföldi ukrán státust, akik, illetve akiknek az ősei valaha a mai Ukrajna területén éltek.