Júniusban tárgyalja a kormány az új tanúvédelmi szabályok tervezetét – értesült a Népszabadság. Az elképzelések szerint az új szabályozás megteremtené a jogi lehetőséget a védett tanúk személyi azonosságának megváltoztatására. A kiemelten súlyos bűnügyekben, a szervezett bűnözéssel összefüggő ügyekben a hatóságok munkáját segítő, különösen fontos védett tanúk új nevet, lakhelyet és múltat kapnának.

Az 1999. március elseje óta érvényben lévő tanúvédelmi szabályok eddig csupán azt tették lehetővé, hogy a rendőrség szükség esetén napi huszonnégy órás védelmet adjon a fontos tanúknak és hozzátartozóiknak. A különösen védett tanúk úgy tehettek vallomást a bíróság előtt, hogy kilétüket még az adott ügyet tárgyaló bíró se ismerje. Ilyenkor a különösen védett tanú egy másik bíró előtt tesz vallomást, aki a kihallgatásról kivonatot készít. A büntetőperben ez a kivonat kerül azután a tárgyaló bíró asztalára.

Rendőrségi források szerint a tanúvédelmi szabályok hatálybalépése óta kevesebben vonták vissza a nyomozati szakban tett vallomásukat, mint korábban. Az új, az eddiginél nagyobb védettséget biztosító jogszabályra mindezek ellenére azért van szükség, mert már voltak és a jövőben is lehetnek olyan tanúk, akiket vallomásuk alapján minden óvintézkedés ellenére azonosítanak a vádlottak. Õket pedig utána el kell “tüntetni”, azaz lehetőséget kell adni számukra, hogy új személyazonossággal és tiszta múlttal, itthon vagy külföldön új életet kezdhessenek.