26 millió forint kártérítésre ítélte a vasi önkormányzatot a Legfelsőbb Bíróság. A pénzt egy 1996-ban száz százalékosan megrokkant amatőr táncos lánynak kell kifizetnie a hivatalnak, a havi életjáradék és gondozási díj több mint 300 ezer forintos és a perköltség félmilliós költsége mellett. A fiatal lány egy, az önkormányzat tulajdonában lévő művelődési központban szenvedett balesetet. A kártérítés miatt módosítani kell az önkormányzat éves költségvetését is.

Nagy összegű kártérítés kifizetésére kötelezte egy baleset miatt a vasi önkormányzatot a Legfelsőbb Bíróság – közölte Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A baleset 1996 január 19-én történt Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban (MMIK-ban). Az intézmény amatőr rock and roll táncklubjának tagja, K. Andrea gyakorlás közben a hátgerincére esett, aminek következtében megrokkant.

A százszázalékosan rokkant fiatal lány és édesanyja beperelték a művelődési intézményt és a tulajdonos megyét, a bíróság pedig kilencven százalékban megállapította az MMIK felelőségét, és kártérítést ítélt meg a felpereseknek. Az önkormányzatnak 26 millió forint kártérítést, 157 ezer forint havi életjáradékot és 148 ezer forint havi gondozási díjat kell kifizetnie, valamint a testületet terheli az 500 ezer forintos perköltség is.

A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletét az intézménynek, illetve a fenntartónak 15 napon belül végre kell hajtania. A kötelezettség teljesítéséhez módosítani kell a megyei önkormányzat éves költségvetését, és 26,5 millió forinttal kell növelni a 142 millió forintra tervezett költségvetési hiányt, melyet csak hitelekből tudnak fedezni.

“Természetesen pontról pontra végrehajtjuk a bíróság ítéletét, de hangot kell adnom a véleményemnek, hogy az ilyen ítélkezési gyakorlatot túlzónak tartom, ez a precedens értékű ítélet kártérítési perek tömegét fogja elindítani az intézményfenntartó önkormányzatokkal szemben” – közölte Markó Péter.

Miután a Vas Megyei Közgyűlés és Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése intézményirányító társulást hozott létre, az MMIK közös működtetésére, a megye valószínűleg azzal a kéréssel fordul majd a városi önkormányzathoz, hogy vállalja át a kártérítés és a járadék összegének felét – közölte a közgyűlési elnök.

A közös kötelezettség teljesítés körül azonban vita várható, hiszen a megye és a város csak igen nehezen tudott megegyezni a közös fenntartású intézmények finanszírozásáról.