A jövő hét elején találkozom a taxisok képviselőivel, miután áttanulmányoztam kérelmüket a védekezés lehetséges módozatairól – nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI-nek kedden.

Az igazságügy-miniszter hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja a kiszolgáltatottak, közöttük a taxisok védelmét.

Emlékeztetett arra, hogy a törvényalkotás másfél évvel ezelőtt megtette a jogi lépést, amikor törvénymódosítással elérték, hogy a taxisok közfeladatot ellátó személyeknek minősüljenek, így az ellenük elkövetett bűncselekményeket súlyosabban bünteti a jogszabály.

  • A tárgyalás alapját a további, technikai védelem kialakításának lehetősége képezi – mondta az igazságügy-miniszter. Hozzátette: azt kell megvizsgálni, hogyan lehet hatékonyan kivédeni a taxis és utasának fizikai közelségéből adódó támadás lehetőségét.

Dávid Ibolya szerint meg kell vizsgálni a vészjelző, piros lámpa használatának lehetőségét is, illetve azt, hogy ki milyen feltétellel tudja megvalósítani az úgynevezett műholdkövető rendszert.

A Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének (FODSZ) elnöke, Horváth Pál hétfőn jelentette be, hogy a taxisok biztonsága érdekében levélben találkozót kért Dávid Ibolya igazságügy-, valamint Pintér Sándor belügyminisztertől.

Szombaton hajnalban Budapesten ugyanis – feltehetően késsel – több helyen megsebesítettek egy 24 éves budapesti taxist, aki sérüléseibe belehalt. Egy héten belül ez volt a második taxisgyilkosság.