Átadták kedden a főváros legújabb térfigyelő rendszerét, amely az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű budai Várban segíti az I. kerületi rendőrkapitányság munkáját.

A legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt rendszer központja az I. kerületi kapitányságon van, a kamerák pedig a Szentháromság tér – Halászbástya – Dísz tér környezetének megfigyelésére alkalmasak.

A térfigyelő kamerarendszer várhatóan megelőzi , illetve könnyebben felderíthetővé teszi a nyílt téren, elsősorban a turisták sérelmére elkövetett bűncselekményeket. A rendszer digitális központja egy kompakt egységben oldja meg a jelzések monitorokon történő megjelenését, rögzítését és archiválását. A beruházás értéke 20 millió forint.

A felszerelt eszközök Nagy-Britanniából származnak, a felhasználói szoftvert a rendszert tervező és kivitelező Multi Alarm Rt. fejlesztette ki.

A fővárosban – Óbuda mellett – jelenleg a budai Vár, a Belváros, a Rákóczi tér és a kispesti metróállomás, illetve a Moszkva tér területét pásztázzák kamerák, de a tervek szerint nyárra elkészül a IX. kerületi rendszer is.