A Gazdasági Versenyhivatal 2000-ben összesen 157 millió forint bírságot szabott ki, amiből 43 millió forintot meghaladó jogerőre is emelkedett bírságot csaknem teljes egészében befizették.

A GVH tavalyi évi tevékenységéről az Országgyűlésnek készített beszámoló szerint az áthúzódó bírságokkal együtt tavaly 89 millió forint bírságot fizettek be a vállalkozások. Az előző évhez képest a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos ügyek aránya kismértékben csökkent, míg az antitröszt, vagyis a verseny korlátozásával kapcsolatos vizsgálatok aránya nőtt.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását 86 esetben állapította meg a hivatal és ezért 46 millió forint bírságot vetett ki a Versenytanács. A legtöbb ilyen kifogás továbbra is a pénzügyi szolgáltatások és a gyógyászati termékek piacára volt jellemző. A versenyt korlátozó megállapodásokkal kapcsolatban a Versenytanács három esetben szabott ki bírságot 96 millió forint értékben. A jelentősebb ügyek közé tartozott a hazai piacon gyógyszergyártással és -forgalmazással foglalkozó vállalkozások közötti kartell, valamint az egyes kiskereskedelmi láncok és a hústermelők közötti megállapodás. Erőfölénnyel való visszaélés miatt indult ügyekben 19 esetben avatkozott be a hivatal. A Versenytanács öt esetben szabott ki bírságot, összesen 11,8 millió forint értékben, melyek közül még egy sem emelkedett jogerőre. Tavaly az előző esztendőt is meghaladó mértékben növekedett a kábeltelevíziós szolgáltatók ellen indított eljárások száma.

A Gazdasági Versenyhivatal és az APEH között 1997-ben létrejött megállapodás alapján a GVH az adóhatóságot kéri fel a bírság behajtására, amennyiben az érintett ezt elmulasztja. Az együttműködés kedvező hatását jelzi, hogy évről évre növekszik a kiszabotthoz képest a befizetett bírság összegének aránya.