Bírósághoz fordulnak a gyógyszerészek, és az sem kizárt, hogy demonstrációkkal is hangot adnak elégedetlenségüknek. Az egészségügyi miniszter ugyanis szerdán minden előzetes tájékoztatás nélkül kihirdette azt a rendeletet, amely bevételeik mintegy 10 százalékától fosztja meg a patikusokat.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent az az egészségügyi miniszteri rendelet, amely július 1-jétől 630 forintban maximálja a 3500 forintnál drágább orvosságok patikai árrését. Az intézkedéstől a szaktárca azt várja, hogy megszűnjön a gyógyszerészek érdekeltsége a drága orvosságok forgalmazásában. Így a minisztérium számításai szerint 4,3 milliárd forintot lehet megtakarítani az egészségbiztosító gyógyszerkasszájában.

Csakhogy a szigorítás bevételeik mintegy 10 százalékától fosztja meg a gyógyszerészeket, veszélybe sodorva ezzel jövedelmezőségüket.
A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) ezért több fórumon is tiltakozott már az – akkor még csak tervezett – intézkedés ellen. Mikola István egészségügyi miniszterrel a múlt héten tárgyalásokat kezdtek, ám miközben a következő megbeszélés időpontját már kitűzték a jövő hétre, tegnap váratlanul megjelent a rendelet.

A kamara elnöke – mint mondta – maga is megütközéssel fogadta az egyoldalú lépést. Hávelné Szatmári Katalin szerint ez éppúgy elfogadhatatlan, mint az, hogy a gyógyszerészek kompenzálásáról majd egy külön jogszabály szól. A tárgyalásokon minderről szó sem volt, az ellentételezéssel kapcsolatban eddig csak egy szakmailag elfogadhatatlan ajánlatot kaptak (MH, 05. 22.), miközben végig abban a hiszemben voltak, hogy érdemben hozzászólhatnak az őket érintő döntéshez.

A gyógyszerészek válaszul mindenképpen bírósághoz fordulnak. Információink szerint nem kizárt, hogy ennél keményebb lépésről is döntés születik. Úgy tudjuk, több helyen már demonstrációt szorgalmaznak a patikusok.