“Egy új korszak” mottóval, legális tartalommal indult be a Zenehírek Magazin , amely a Classat Mp3 utódjaként működik tovább, miután a MAHASZ élesen bírálta a kalóz zenékkel foglalkozó site tevékenységét.

A Classat Mp3 2000. júliusától működött a www.extra.hu/classat címen, és működése alatt Magyarország egyik legnagyobb mp3 oldalává nőtte ki magát. Népszerűségét elsősorban az ingyenesen letölthető zenékkel érte el.

A szerkesztők tevékenységük során tudatosították látogatóikkal, hogy az oldalon szereplő mp3 zenék letöltése nem legális. Állításuk szerint ezzel céljuk elsősorban a promóció volt, azonban a hivatalos szervek (Mahasz, Artisjus, lemezkiadók) ezt nem ismerték el. A kiadók és a Mahasz figyelmét legelőször a V-Tech együttes hívta fel 2000 végén. Tiltakozásuknak a Z+ Televízió “Izé” című műsorában is helyt adtak. Az együttes “Álmodoztam” című lemeze végül lekerült a kérdéses két mp3 letöltést kínáló oldalról. A békés megegyezés után úgy tűnt, nem lesz újabb konfliktushelyzet a felek között….

A Classat Mp3 szerkesztői nyilatkozataik szerint a fenti események hatására a teljes átalakulás mellett döntöttek, és május 22-én megszüntették az illegális mp3 letöltéseket kínáló weblapot, és helyén a zenei világ eseményeivel foglalkozó site-ot indítottak a www.zenehirek.hu címen. Az új oldal tartalma minden valószínűség szerint megfelel majd a kiadók és a Mahasz igényeinek, azt azonban egyelőre csak remélni lehet, hogy Magyarországon is rendeződik az online zeneértékesítés helyzete, hiszen a digitális formátumú zenék adásvételére még külföldön sem sikerült jól működő megoldást találni.