Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök szerdán Belgrádban, egy hónappal a Jugoszlávia támogatására tervezett nemzetközi adományozó értekezlet előtt, azt hangoztatta: a konferencia megtartásának nem feltétele, hogy Szlobodan Milosevics volt államfőt kiadják a hágai törvényszéknek.

Kostunica elnök soros májusi sajtóértekezletén aláhúzta, hogy senki nem támasztott ilyen feltételt az értekezlet megtartásához, és nem is fontolgat ilyet: Jugoszláviától csak a törvényszékkel való együttműködés jogi kereteinek elfogadását várják el. Belgrád törvényben kívánja szabályozni együttműködését a volt Jugoszlávia területén történt háborús bűnöket kivizsgáló hágai ENSZ-törvényszékkel.

Belgrádi közlések szerint a jogszabály a közeljövőben a jugoszláv kormány, illetve parlament elé kerülhet. Kostunica sajtóértekezletén megerősítette, hogy a törvény nem irányoz majd elő a hágai törvényszéknek történő automatikus kiadatást, hanem pontosítja a kiadatási eljárást. A jugoszláv elnök ugyanakkor helytelenítette, hogy a jugoszláv kormánykoalíció kisebbik tagja, a montenegrói Szocialista Néppárt a jugoszláv parlamenttel csak a hágai-jugoszláv együttműködés alapjait szabályozó kerettörvényt fogadtatna el, és a részletek tisztázásával a tagköztársaságok parlamentjeit bízná meg.

Kostunica szerint az egész törvényt a jugoszláv parlamentnek kell elfogadnia: a hágai együttműködés (jugoszláv hatáskörbe tartozó büntető) eljárási kérdés, a tagköztársaságokkal való megosztása pedig megkérdőjelezné Jugoszláviának a nemzetközi kötelezettségekhez való viszonyát.

A jugoszláv gazdaság talpra állítását jelentősen befolyásoló adományozó értekezletet várhatóan június végén rendezik meg Brüsszelben. A legnagyobb adományozók között szóba jöhető Egyesült Államok a közelmúltban Jugoszlávia hágai együttműködésétől tette függővé a szerb-montenegrói államszövetségnek nyújtott amerikai gazdasági támogatást; minapi washingtoni látogatása után Kostunica is kérdésesnek nevezte az értekezleten való amerikai részvételt, bár szerdán már ennél jóval bizakodóbb hangot ütött meg ennek kapcsán.