Szakértői szintű konzultációt folytattak román kezdeményezésre a státustörvény-javaslatról a külügyi tárca, a Határon Túli Magyarok Hivatala és a román külügyminisztérium illetékesei csütörtökön Budapesten. A Külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a román fél megelégedettségét fejezte ki a konzultáció lehetővé tételéért, annak érdemi jellegéért.

  • Tartalmas eszmecserére került sor a törvénytervezetnek azon rendelkezéseiről, amelyekkel kapcsolatban a román fél további információkat kért. A magyar fél a Romániával kialakult jószomszédi együttműködés szellemében az eddig nyújtott tájékoztatáson túl tájékoztatást adott a törvénytervezet szövegéről és a hozzá kapcsolódó kormányzati szándékról – közölte Horváth Gábor az MTI-vel.

A szóvivő hozzátette: a magyar és a román külügyi szakértők egyetértettek abban, hogy a továbbiakban, illetve a törvény elfogadását követően a végrehajtásra vonatkozólag újabb tájékoztatásra kerüljön sor.

Kitért arra, hogy a jövőben is diplomáciai csatornákon folyik majd a véleménycsere adott kérdések, esetleges félreértések tisztázása érdekében.

A nap folyamán Ion Iliescu román államfő úgy nyilatkozott, hogy “teljesen alkalmatlan, furcsa és nem európai” a készülő magyar státustörvényben tervezett magyar igazolvány – jelentette csütörtökön a román Mediafax hírügynökség. A román elnök a székelyföldi Kovászna és Hargita megyében tett látogatása során újságírók kérdésére válaszolva fejtette ki gondolatait a készülő magyar törvényről.

Elsősorban azt hangsúlyozta: nagyra értékeli azt, hogy a magyar kormány törődik a más államokban élő magyarokkal. Mint mondta, ezen a téren a román vezetésnek van mit tanulnia Budapesttől.

Leszögezte, hogy nincs pontosan kialakult véleménye a törvényről, de azt nyilvánvalónak tartja, hogy annak kidolgozása során a román féllel konzultálni kell. Hangsúlyozta, hogy a román vezetés a más államokban élő románokat azoknak az országoknak a lojális állampolgáraiként tekinti, s ez az elv kell hogy vezesse minden törvénykészítő gondolkodását.

A törvény alakalmazásáról szóló beszámolók élén Octav Cozmanca román közigazgatási miniszter szerint optimális feltételek vannak az országban az új közigazgatási törvény végrehajtásához, ez alól csak Kolozsvár és Bukarest kivétel. A miniszter csütörtöki sajtóértekezletén elmondta, hogy csak Gheorghe Funar kolozsvári polgármester és Traian Basescu bukaresti főpolgármester értelmezi sajátosan a törvényt.

Funar, aki egyben a szélsőségesen nacionalista, ellenzéki Nagy Románia Párt főtitkára a törvény rendelkezései közül a nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatát előíró rendelkezéseket nem kívánja alkalmazni, mondván a városban élő magyarok aránya szerinte nem éri el a 20 százalékot.A bukaresti főpolgármester – aki a szintén ellenzéki Demokrata Párt vezetője – viszont túlságosan is ragaszkodik a törvény előírásaihoz: a jogszabályra hivatkozva azonnali hatállyal “elbocsátott” két alpolgármestert, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a román kormány időközben olyan módosítást fogadott el, amelynek értelmében a következő választásokig a főváros első embere mellett megmarad az eddigi négy alpolgármester.

Octav Cozmanca leszögezte, hogy a településeken élő nemzetiségek részarányát kizárólag az 1992-es népszámlálás adatainak alapján lehet megállapítani. Az 1992-es népszámlálás szerint a Kolozs megyében élő magyar nemzetiségűek aránya 19,85 százalék volt, ugyanakkor Kolozsváron a lakosság 22,77 százalékát tették ki a magyar nemzetiségűek.

A miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a nemzetiségi arányok az eltelt években módosulhattak, de ezt a jövő márciusban tervezett népszámlálás fogja majd bebizonyítani.

  • A törvényt addig is a jelenlegi érvényes adatoknak megfelelően kell végrehajtani – szögezte le Cozmanca, azt a reményét fejezve ki, hogy ebben a kérdésben Gheorghe Funar is jobb belátásra fog térni.