Peruban vádat emeltek szombaton Alberto Fujimori volt elnök ellen. Az exelnököt azzal vádolják, hogy tizenöt olyan személy meggyilkolását szervezte meg, akik kapcsolatban álltak egy maoista gerillacsoporttal. Fujimori tavaly kényszerült lemondásra egy korrupciós ügy miatt, jelenleg Japánban tartózkodik.

Nelli Calderon perui ügyész bejelentette: bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Fujimori exelnök személyesen adott utasítást egy 15 halálos áldozatot követelő véres leszámolásra. A vádirat szerint az akciót a perui titkosszolgálat egyik egysége hajtotta végre, amelyet személyesen Vladimiro Montesinos kémfőnök, Fujimori egyik legbizalmasabb tanácsadója irányította.

A perui főváros Barrios Altos negyedében 1991-ben végrehajtott erőszakos akcióban 15 embert öltek meg. A meggyilkolt személyek állítólag kapcsolatban álltak a maoista eszmeiségű Fényes Ösvény gerillamozgalommal. A rajtaütéskor egy nyolcéves gyerek is életét vesztette. Az ügyészségi a vádiratot átadja a perui parlamentnek.

Fujimori ellen már korábban is vádat emeltek amiatt, hogy állítólag az ő utasítására végezték ki bírósági ítélet nélkül azt a 14 terroristát, akik 1997-ben részt vettek a limai japán nagykövetségen végrehajtott túszejtésben. Fujimori ellen felmerült az a gyanú is, hogy részt vett a drogkereskedelemből származó pénzek tisztára mosásában. Ez ügyben folyik a vizsgálat.

Fujimori tavaly kényszerült lemondásra egy nagy vihart kavart korrupciós ügy miatt. A volt perui elnök jelenleg Japánban tartózkodik.