A bolognai fellebbviteli bíróság a napokban elutasította azt a beadványt, amelyet a két évvel ezelőtt Olaszországban fegyvercsempészésért jogerősen elítélt Somogyi Tamás ügyében terjesztett be a magyar férfi olasz védőügyvédje.

Massimiliano Scaringella ügyvéd vasárnap az MTI római tudósítójának elmondta: itt jogerős ítéletről van szó, de az olasz bíróság súlyos formai hibákat követett el a per során. Az ezzel kapcsolatos beadványt utasította most el a bolognai igazságügyi testület.

A sok szálon futó történet egyik főszereplője Mikula Éva, aki több évvel ezelőtt Romániából érkezett Magyarországra. Egy ideig a főleg autókereskedéssel foglalkozó Somogyi Tamás családjánál élt, majd Olaszországba utazott, ahol megismerkedett egy bizonyos Fabio Savival, akinek az élettársa lett. Az olasz férfiról és családjáról kiderült, hogy a kilencvenes évek elején számos robbantásos merényletnek, bankrablásnak volt az elkövetője. Savi Mikula Évával Magyarországra is ellátogatott, s ott a lány bemutatta őt Somogyi Tamásnak. A periratok szerint ekkor jött létre köztük a bűnös üzleti kapcsolat: a magyar férfi lőfegyvereket adott el a Savi családnak.

Az olasz rendőrség végül elfogta Saviékat. A per során Itáliából többször küldtek idézést Somogyi Tamás nevére. Mivel azonban Mikula Éva vallomásai alapján az olasz hatóságok tévesen rögzítették a magyar férfi adatait, a postán küldött idézések és értesítések – Somogyi állítása szerint – nem érkeztek meg magyarországi címére. Így arról sem szerzett állítólag tudomást, hogy Itáliában nyolc évre elítélték fegyvercsempészés miatt. Ez csak véletlenül derül ki számára, amikor tavaly augusztusban Ausztriába akart utazni. A schengeni határőrök egy faxon továbbított, nehezen olvasható, hibás adatokkal teli körözés alapján vették őt őrizetbe. Az osztrákok mindenesetre kiadták Somogyit az olaszoknak, akik le is csukták őt.

Ekkor lépett be a képbe Scaringella ügyvéd. Jogerős ítéletről lévén szó, azt csak formai hibákra hivatkozva támadhatta meg. Mint mondta, a jogsegélyegyezmény értelmében az olaszoknak kötelességük lett volna a megfelelő diplomáciai csatornákon keresztül (nem pedig postai úton) eljuttatni az értesítéseket Somogyi ügyében, ilyen körülmények között nem lett volna szabad az érintett távollétében tárgyalni az ügyet. Ha ugyanis megjelenhetett volna a bírák előtt, és – bűnösségét feltételezve – bevallott volna mindent, eleve csökkentett büntetést kaphatott volna.

Az ügyvéd által készített beadványt tavaly a rimini fellebbviteli bíróság elutasította, mert nem tartotta illetékesnek magát. Ugyanígy tett a bolognai bíróság is. “De egyik testület sem mondta ki még, hogy nincs igazunk” – mondta az MTI-nek Massimiliano Scaringella, hagsúlyozva: itt nem arról van szó, hogy Somogyi valóban bűnös-e vagy sem, hanem arról, hogy megtagadták tőle a védekezés lehetőségét.