A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint a megfigyelési ügy kapcsán ismertté vált Bédi Csaba rendőr százados, az ORFK Köztársasági Õrezredének egykori biztonsági főtisztje elkövette a jogosulatlan adatkezelés vétségét azzal, hogy 1996 decemberében lekérte a Belügyminisztérium adatbázisából Pokorni Zoltán országgyűlési képviselőnek, a Fidesz akkori alelnökének lakcímét.

A bíróság ugyanakkor felmentette a rendőrtisztet a hivatali visszaélés bűntettének vádja alól, és büntetés kiszabását mellőzve egy év próbaidőre bocsátotta.

Az államtitok miatt zárt ajtók mögött lefolytatott büntetőpert követő nyilvános ítélethirdetés indoklásakor elhangzott: Bédi Csaba a huzamosabb ideje a tengerentúlon tartózkodó Czégé Zsuzsanna, az Ûrgammák című tévésorozatot előállító Félix Film Kft. volt ügyvezető igazgatójának kérésére kérte le Pokorni Zoltán adatait.

Az indoklás szerint Czégé Zsuzsanna azért fordult rendőr barátjához, mert azt feltételezte: Pokorni Zoltán 1996 decemberi – megítélése szerint az Ûrgammákhoz kapcsolódó Xénia Láz Egyesületet lejárató – nyilvános megszólalásainak hátterében bizonyos személyek, illetve üzleti érdekeltségek állnak.

A bíróság az enyhítő körülmények között vette figyelembe, hogy Bédi Csaba tettét nem politikai motívum, hanem baráti szívesség motiválta.

Az ügyész mindkét vádpontban a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért, a védelem viszont a teljes felmentésért fellebbezett.

A büntetőper így a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd.