Oktatási és közművelődési intézmények alapítványai helyett egy sportklubnál kötött ki több száz pécsi pedagógus és népművelő jövedelemadójának egy százaléka, melyet eredetileg saját intézményük alapítványa számára ajánlottak fel. Ambrus Ágnes, a Pécsi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője szerint egyelőre nincs pontos adat arról, hogy a csalók mekkora kárt okoztak.

Ambrus Ágnes őrnagy, a Pécsi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője a csalás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatról elmondta, hogy azt az egyik pécsi iskola igazgatója és pedagógusai által tett feljelentés nyomán indították el. A pedagógusok ugyanis törvényes jogukkal élve tájékoztatást kértek az APEH illetékes igazgatóságától arról, hogy jövedelemadójuk egy százaléka eljutott-e a címzetthez, azaz nehéz anyagi helyzetű intézményük alapítványához. Kiderült, hogy a tanárok rendelkezése ellenére adójuk egy százaléka azért nem érkezett meg az alapítványhoz, mert az összegeket valaki egy sportegyesület számlájára irányította át.

  • A rendőrség az ügyben háromszázötvennégy olyan adófizetőt hallgat meg, akinek jövedelemadója egy százalékát a pécsi sportklub kapta – közölte az őrnagy. Elmondta: közel háromszáz iskolai illetve közművelődési alkalmazottat már megkérdeztek, hogy valóban a pécsi sportegyesületnek szánta-e jövedelemadója egy százalékát, de eddig csupán elenyésző hányaduk adott igenlő választ.
  • Alapos tehát a gyanú, hogy az eredetileg saját intézményeik alapítványa javára rendelkezők szándékát megmásítva valaki felbontotta a jövedelemadó egy százaléka címzettjének nevét és adószámát tartalmazó borítékot, és a sportegyesület adataival cserélte ki az eredetieket – közölte.

Ambrus Ágnes őrnagy szerint a csalási ügy forintban kifejezhető kárértékéről egyelőre nincs pontos adat, de az anyagi kárnál sokkal nagyobb az erkölcsi, amelyet a bűncselekmény az adófizetői bizalom megrendítésével okozott.