A magyar kormány időben megtette a szükséges lépéseket, hogy semmiféle félreértés ne fogalmazódjon meg a szomszédos államok politikusaiban azokról a szándékokról, amelyek a magyar kormányt ennek a törvényjavaslatnak a benyújtásakor motiválták – jelentette ki a Kövér László, a Fidesz-Magyar Polgári Párt alelnöke a Szabadság című kolozsvári lapnak.

A Fidesz vezető politikusa, aki a hét végén részt vett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség keretén belül működő Reform Tömörülés platform sepsiszentgyörgyi kongresszusán, a lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a továbbiakban is bárkinek a rendelkezésére áll, ha a státustörvénnyel kapcsolatban mégis pontosításokra lenne szükség.

  • Azt gondoljuk, hogy a határon túli kisebbségi nemzetrész és az anyaország közötti kapcsolatok erősítése nem csupán a határokon átnyúló nemzeti integrációt erősíti, hanem a szomszédos államok segítségére is van. Ha a magyar állam státustörvény segítségével otthonmaradásra készteti a határon túli magyarokat, akkor ezzel azt az alkotóerőt, vitalitást is támogatja, amely nélkül az illető ország is szegényebb volna, és az európai csatlakozás is nehezebben menne – mondta Kövér.

A Fidesz alelnöke szerint a magyar ellenzéki pártok taktikát változtattak a státustörvénnyel kapcsolatban.

  • Biztosak voltunk abban, hogy ameddig csak lehet, az MSZP és az SZDSZ a törvényjavaslat elfogadásának megakadályozására fordítja minden energiáját. Amikor viszont a Magyar Állandó Értekezleten felismerték, hogy ezzel a politikájukkal szembe kerülnek nemcsak a magyar közvéleménnyel, hanem a határon túli magyar szervezetekkel is, akkor taktikát változtattak – mondta.

Kövér úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki pártok “most megpróbálják lekicsinyelni a törvény jelentőségét, különböző javaslatokkal azt próbálják bizonyítani, hogy ők is vannak olyan jó magyarok, mint a kormánypártiak”.

  • Ezt nem is szeretném kétségbe vonni, csak azt gondolom, hogy könnyű ellenzékben hat hónapot javasolni, amikor még azt sem tudjuk pontosan, hogy a három hónapos munkavállalási lehetőség miképp fogja a magyar munkaerő-piacot befolyásolni – szögezte le.

A Fidesz alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormánykoalíciónak minden ésszerű és kompromisszumos javaslatot be kell építenie a tervezetbe, természetesen a határon túli magyar szervezetekkel konzultálva.

  • A törvénytervezetnek az EU-val, illetve a szomszédos országokkal történő elfogadtatásában számítunk az MSZP és az SZDSZ közreműködésére és támogatására is, szeretnénk minél nagyobb belső egységet, belpolitikai konszenzust teremteni – hangoztatta a politikus.