Magzatelhajtás, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt indult rendőrségi nyomozás a minap egy szegedi orvos ellen – tudta meg az MTI munkatársa hétfőn Balogh Zoltán alezredestől.

A Szegedi Rendőrkapitányság vezetője elmondta: az orvos a nyomozás eddigi adatai szerint magánrendelőjében törvénysértő módon végzett terhesség-megszakítást, továbbá a kötelező előírások, szabályok betartását mellőzve vállalkozott meddővé tevő beavatkozásra, mindezekkel páciensei életét is veszélyeztette.

A feljelentést az az asszony tette, aki azzal kereste fel az orvost, hogy nem kíván több gyermeket szülni. Az orvos magánrendelőjében elvégezett egy beavatkozást, mellőzve az ilyenkor kötelező engedélyeztetési és egyéb eljárásokat. A beavatkozás ellenére az asszony terhes lett, ezért újra felkereste az orvost.

A nőgyógyász ismét nem a szabályos utat választotta, páciensét sem vizsgálta meg, hanem magzatelhajtó gyógyszert adott. A nő hetekig szenvedte a gyógyszer hatását, majd ismét teherbe esett. Az orvos ugyanazt tette, mint először. Az asszony hónapokig betegeskedett, majd feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozás elsődleges megállapítása szerint az orvos olyan szert is használt a nő kezelésénél, amelyet a szakirodalom ismer ugyan, de Magyarországon nem engedélyezett. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot az ügyben.