A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jogerős ítélete szerint Balogh Gyula, országgyűlési képviselő megsértette Fényes László alezredes, a Nyírbátori Rendőrkapitányság vezetőjének jó hírnevét egy rádió műsorban elhangzott nyilatkozatában, s ezért a honatyának háromszázezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie az érintettnek.

A bírói testület kedden, Nyíregyházán másodfokon tárgyalta a rágalmazási ügyet, s marasztalta el a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének főtitkárát.

A bíróság megállapította, hogy Balogh Gyula a Vasárnapi újság című rádió műsorban valótlanul állította, hogy ellene a kapitányság-vezető súlyosan ittas állapotban írt terhelő jelentést Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korábbi rendőrfőkapitányának.

A ítélet szerint Fényes Lászlót a rágalmazás miatt nem vagyoni kártérítés is megilleti, hiszen a képviselői nyilatkozat tartalma alkalmas arra, hogy a rendőr alezredest az elhangzottak alapján minősíthessék az emberek.

A tárgyaláson és az ítélet kihirdetésekor nem került szóba, hogy a rendőrkapitány mit írt a jelentésében Balogh Gyulával kapcsolatban.

Korábban, több országos napilapban az jelent meg, hogy a képviselő 2000. január 26-án éjjel olyan kijelentést tett a kapitánynak, illetve más magasabb beosztású rendőrtisztnek, miszerint “majd pattognak akkor, ha ő felelős beosztást kap”.