Több nyugat-európai országhoz hasonlóan januártól Magyarországon is lehetőség nyílik arra, hogy a bíróság úgynevezett “távtárgyaláson” ítélkezzék egyes többvádlottas súlyos bűnügyekben – értesült a Népszabadság. Az új rendszerben videotelefon-összeköttetést teremtenének a különböző fegyintézetekben lévő vádlottak és a bírósági tárgyalóterem között.

Ha a kormány elfogadja az Igazságügyi Minisztériumban (IM) közelmúltban elkészült jogszabály tervezetét, és a parlament megszavazza az új bírósági eljárás alkalmazásához szükséges törvénymódosításokat, 2002. januártól nem kell a rendőrségnek és a büntetés-végrehajtásnak évente százmilliókat költenie az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak bíróságra szállítására és őrzésére. A távtárgyalásra alkalmazható technikának egyik lehetséges fajtáját értesüléseink szerint a június 11-én kezdődő Kriminálexpón mutatják be, ahol neves bírók, ügyészek és ügyvédek közreműködésével megrendezik az első (igaz, vádlott nélküli) több helyszínes, kamerák előtt zajló pert.

Még nem dőlt el, hogy Magyarország a német vagy az olasz megoldást választja-e, így még azt sem lehet tudni, mennyi pénzt kell költeni a távtárgyaláshoz szükséges technikai háttér kiépítésére.

Olaszországban valamennyi bíróság és büntetés-végrehajtási intézet között kiépítették a biztonságos, zárt láncú tévés kapcsolatot. Németországban ellenben csak a kijelölt tartományi fegyintézetek és bíróságok alkalmasak ilyen perek lefolytatására. A távtárgyaláson a bíró és az ügyész a bíróság épületében ül a kamerák elé, a vádlott pedig a büntetés-végrehajtási intézet e célra kialakított helyiségében. A védők eldönthetik, hogy a vádlott mellett vagy a bíróságon képviselik-e védencük érdekeit. Ha ez utóbbi mellett döntenek, a bíróság köteles “forró drótot” biztosítani a részükre, amelyen bármikor, ellenőrzés nélkül kapcsolatba léphetnek a vádlottal. Előírás az is, hogy a tárgyalás minden résztvevője előtt osztott képernyős monitornak kell lennie, hogy egyszerre látható legyen a többiek arca és az általuk bemutatott bizonyítékok, iratok.

A távtárgyalást Nyugaton elsősorban a többvádlottas maffiaperekben alkalmazzák, amikor az ország egymástól távoli fegyintézeteiből kellene a bíróságra szállítani veszélyes vádlottakat. Biztonságosnak bizonyult ez a tárgyalási mód azokban a perekben is, melyekben védett tanúk tettek vallomást. A távtárgyalás olcsó és megkönnyíti a bíróság dolgát akkor is, ha jogerős szabadságvesztésüket töltő vagy előzetes letartóztatásban lévő elítélteket kell tanúként kihallgatni.